One World Romania – OWR 16
31 martie - 9 aprilie 2023 București

SAHIA VINTAGE este segmentul de cinema de arhivă al festivalului One World Romania, parte a unui proiect mai larg de digitizare și deschidere către public a patrimoniului cinematografic asociat studioului de film documentar al României socialiste, “Alexandru Sahia.”

Începând din 2013, prezentăm programe Sahia la fiecare ediție a festivalului. Începând din 2014, producem seria de DVD-uri SAHIA VINTAGE, care cuprinde cinci DVD-uri tematice, structurate în jurul unor teme precum viața, munca sau copilăria trăită în România socialistă, mandatul politic al filmului documentar, sau așa-numita producție „efemeră” a studioului (filmele utilitare, educaționale sau promoționale comandate studioului de diverse instituții ale statului).

Începând din 2016, ducem aceste filme în licee și cartiere din București - și, mai recent, din provincie - unde le proiectăm însoțite de prezentări introductive și sesiuni q&a.

Produse pe peliculă, circulate inițial pe casete VHS și ulterior pe DVD, filmele SAHIA se pregătesc pentru tranziția către online. La sfârșitul anului 2019, proiectul SAHIA VINTAGE s-a reorganizat în jurul unei platforme online menită să facă disponibilă o parte din producția studioului în România și în străinătate, dincolo de limitele fizice ale formatului DVD. Versiunea actuală reprezintă proiectul-pilot al platformei, care urmază să fie dezvoltat în anii următori prin segmente destinate publicului general, celui academic-specializat, și pentru a putea fi folosite ca instrumente didactice în clasă, ca parte a cursurilor de nivel liceal și universitar.

Puteti accesa site-ul aici: Sahia Vintage online

Proiectul SAHIA VINTAGE este curatoriat de Adina Brădeanu.

DVD-urile pot fi cumpărate din librăriile Cărturești și Humanitas sau online pe pe site-ul Eventbook.


Știri despre Sahia Vintage