One World Romania – OWR 16
31 martie - 9 aprilie 2023 București

Înfiinţată în 2009, Asociaţia One World Romania organizează singurul festival de film documentar dedicat drepturilor omului din România.

Prima ediţie One World Romania a avut loc în 2008. Primul festival de film documentar din Bucureşti şi unicul dedicat drepturilor omului din România a pornit sub egida festivalului cu acelaşi nume de la Praga, adus la Bucureşti la iniţiativa Centrului Ceh. Cu timpul, conceptul, selecţia şi organizarea au devenit autonome, așa încât, în 2009 membrii echipei festivalului au înfiinţat Asociaţia One World Romania.

În afara evenimentului de la Bucureşti, care creşte de la o ediţie la alta, asociaţia organizează diferite evenimente – ecouri ale festivalului de-a lungul anului.
Acestea includ mini-festivaluri OWR (până acum au fost organizate mai multe ediții la Brașov, Zalău, Oradea), proiecțiile în spații alternative din programul KineDok și seria CineClub, ce se desfășoară atât fizic cât și online.
Începând din 2019, asociația a demarat proiectul CineClub, care își propune - prin proiecții periodice și programe online - să readucă în atenție și să valorizeze critic autori de film documentar din România și din străinătate. Proiectul include deasemenea masterclass-uri și dezbateri în jurul acestor autori.

Un alt proiect inițiat în 2015 este programul de distribuție alternativă a documentarelor creative, KineDok powered by One World Romania. Sub forma unei experienţe împărtăşite care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, KineDok vine la cluburile, cafenelele sau mansardele din mai multe de orașe mici din țară şi invită publicul nu doar la proiecții ci și la discuții informale cu experți, regizori sau chiar protagoniști ai filmelor, într-un cadrul informal.

Prin proiectul Sahia Vintage, demarat în 2013, One World Romania contribuie la protejarea și recuperarea patrimoniului cultural, prin revizitarea critică a producției Studioului Sahia, „fabrica de realitate” a României comuniste. Iar Civil Society Pitch este un program care sprijină dezvoltarea de filme documentare, aducând laolaltă cineaști și membri ai organizațiilor neguvernamentale care activează pentru drepturile omului.

Proiecții de film

OWR#15 a prezentat 73 filme organizate în 15 secțiuni, alaturi de 26 evenimente conexe.

Sesiuni de Q&A cu invitații festivalului

În 2022, am adus la festival 75 de invitați de marcă din lumea cinematografiei naționale și internaționale, care au participat la peste 50 de filme și evenimente OWR#15.

Evenimente speciale

Ediția din acest an a adus aproape și societatea civilă: peste 20 de ONG-uri au Adoptat filme și au susținut Q&A. La evenimentele conexe dedicate special acestora au participat peste 30 de ONG-uri.

Echipa One World Romania

Alexandru Solomon

Președinte al Asociației One World Romania

Diana Păroiu

Vicepreședinte al Asociației One World Romania

Aleca Ivan

Vicepreședinte al Asociației One World Romania

Tudorița Șoldănescu

Director executiv al Asociației One World Romania

Larisa Crunțeanu

Director Festival One World Romania 2023

Paula Tudor Cămîrzan

Producător Principal Festival

Maria Cernatescu

Coordonator Kinedok

Amalia Alexandra Pană

Producător Festival

Anca Păunescu

Curator

Andrei Tănăsescu

Curator

Adina Brădeanu

Curator al programului Sahia Vintage

Cosmin Tița

Coordonator Tehnic

Raluca Hașu

Conținut website și secretariat

Mona Nicoară

Consultant Civil Society Pitch

Paula Hotea

Sponsorizări & finanțări private

Șerban Jipa

Web Design

Cătălin Șerban

Programare Website