One World Romania – OWR 16
31 martie - 9 aprilie 2023 București

OWR 2022

Site Festival


OWR 2022 - pe scurt

Ediția a 15-a a Festivalului One World Romania a avut loc între 13 și 22 mai 2022. OWR#15 a prezentat 73 filme organizate în 15 secțiuni, alaturi de 26 evenimente conexe. În colaborare cu DocuDays UA, am adus în prim plan discuții despre responsabilitatea cinema-ului în fața invaziei ruse. Filmele disponibile online au fost programate în perioada 23-31 mai.

În 2022, am adus la festival 75 de invitați de marcă din lumea cinematografiei naționale și internaționale, care au participat la peste 50 de filme și evenimente OWR#15.

Documentarul care a câștigat Premiul Juriului Liceenilor este intitulat „Krai'', r: Aleksey Lapin, iar Premiul Juriului Internațional a fost acordat documentarului „Soy libre /Sunt liber'', r. Laure Portier, (2021), și a fost oferit cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Ediția din acest an a adus aproape și societatea civilă: peste 20 de ONG-uri au Adoptat filme și au susținut Q&A. La evenimentele conexe dedicate special acestora au participat peste 30 de ONG-uri, iar alături de Fundația Konrad Adenauer - Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est am organizat o întâlnire dedicată dezvoltării de legături mai puternice în societatea civilă. Acest lucru ne încurajează ca anul viitor să continuăm acest tip de colaborare, să ținem aproape mediul asociativ și să construim împreună în spiritul drepturilor omului !
De asemenea am susținut două campanii internaționale Climate Connect, DG ECHO (Direcția Generală pentru Protecția Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar) și Conscious Planet, a fundației ISHA.

Am avut peste 60 de susținători și parteneri culturali, peste 25 parteneri media, peste 50 de voluntari și o echipă entuziastă care a lucrat în fiecare zi de festival din hubul OWR 15 stabilit anul acesta la ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București.

Mulțumim tuturor, de la public, invitați, societatea civilă și voluntari, până la parteneri, susținători și mass-media, fără de care OWR#15 nu ar fi putut avea loc!

Catalog 2018 – Get Real!


Ediţia a 11-a a fost pentru noi un moment de înnoire şi de creştere. În 2018 ne-am prezentat în faţa publicului cu o echipă şi o abordare nouă. Festivalul s-a extins semnificativ de la 7 la 10 zile şi de la 50 la peste 80 de filme selecţionate.

Catalog 2017 - Fără frică


La sfârșitul iernii, One World Romania ajunge la a 10-a ediție. Sunt nouă ani de când festivalul deschide tot mai larg ferestrele acestei lumi, nouă ani pentru care suntem recunoscători spectatorilor, invitaților și colaboratorilor noștri.
Și totuși, niciodată nu ne-a fost mai frică decât în ultimul an ...

Catalog 2016 - Filme fără îndulcitori


Granițele sunt coșmarul ultimului an. Imaginarul public e dominat de pulverizarea frontierelor Europei, de sutele de mii de refugiați care trec prin garduri de sârmă ghimpată, de criza economică care - ca și terorismul - nu cunoaște granițe. Miezul programului nostru din 2016 - organizat în primele trei secțiuni ale sale - este strâns legat de aceste angoase...

Catalog 2015 - kino-maidan


În 2015, la a opta ediție, ne strângem pe "kino-maidan". Asta pentru că maidanul nu mai înseamnă doar o periferie lăsată la voia întâmplării, ci mai ales un spațiu public în care oamenii se adună să vorbească despre problemele lor și să fie împreună. Vrem ca One World Romania să devină acea intersecție unde oamenii se întâlnesc cu cinema-ul documentar, iar ideile scapă din țarcul noțiunilor de-a gata. O piață în care domnește empatia pentru celălalt și libertatea de a fi noi înșine. Programul nostru de filme și evenimente conexe ne deschide ochii spre maidanele de pe 5 continente...

Catalog 2014 - Cine-Luptă


Tara arde si noi facem festival. De la ultima noastra editie, strada s-a umplut de oameni care au gasit cauze pentru care sa lupte. Pentru prima oara din 1989, a batut un vant de solidaritate. Uitandu-ne in calendar, am vazut ca au trecut aproape 25 de ani. 25 de ani ar fi trebuit sa fie de ajuns. Am adunat filme care privesc in urma spre acest sfert de secol si spre ce s-a petrecut mai inainte in Europa rasariteana. Marcel Lozinski, om al Solidaritatii, vine din Polonia cu filmele lui, realizate intre 1973 si 2013. Ochi la fel de critic si liber in anii dictaturii ca si in aceia ai tranzitiei - Lozinski ne provoaca sa revedem prin ce am trecut si catre ce ne indreptam...

Catalog 2013 - Pentru o Karma mai bună


« Urasc Romania: aici se intampla toate lucrurile rele », asa mi-a spus un copil. Si-a adaugat: « Am vazut asta la televizor. » De la ultima editie One World Romania, cantitatea de ura si intoleranta pe cap de locuitor si centimetru de ecran a crescut exponential. Ni s-a stricat, pardon, karma... Agresati si noi – precum pustiul respectiv – de aceasta stare de spirit, am decis ca editia a 6-a a festivalului nostru sa mearga contra curentului (a cata oara ?!). Programul, alcatuit impreuna cu Adina Bradeanu, se vrea un antidot contra urii si maniei...

Catalog 2012 - Filme brici


Am fost spectatorii unui an exceptional. Lumea a inceput sa erupa - in diverse moduri - si chiar in Romania lucrurile par sa se miste. Generatiile tinere contesta puterea atat in Occident, cat si in Orient. One World Romania a ales sa reflecte aceste schimbari, aducand lumea un pic mai aproape de publicul roman. Am construit programul celei de-a cincea editii in jurul unora dintre temele cele mai fierbinti, cu convingerea ca un documentar bun ne ascute privirea si este capabil sa toace marunt multe preconceptii. Filmele-brici pot sa doara; intotdeauna lasa o urma. Umorul nu este exclus, dimpotriva: este mai mult decat binevenit in selectia noastra...

Catalog 2011 - O lume minunata!?


Traim intr-o lume minunata.
Ar arata si mai bine daca unele documentare nu ne-ar deschide ochii.
Recunoastem solemn: noi suntem cei care strica imaginea omenirii. In timp ce imaginea Romaniei in lume este pazita cu indarjire de multi dintre cetatenii ei, unele tari mai slabe au ramas fara aparare. Asadar, am complotat impreuna cu regizori din toata lumea: fie ei britanici sau egipteni, mexicani sau estonieni, italieni sau americani, cu totii vorbesc in mod iresponsabil despre suferinta, injustitie, coruptie sau conflicte de familie...

Catalog 2010 - Alege să-ți pese!


În mod tradiţional deja, festivalul se află sub patronajul fostului preşedinte al Republicii Cehe, Václav Havel. Ca şi în ediţiile trecute, festivalul îşi propune acelaşi lucru: să prezinte cât mai multe teme relevante prin filme de bună calitate, care să ajungă la cât mai mulţi tineri. Iar astfel să ajute la crearea unei comunităţi active ce îşi doreşte să cunoască şi să se implice în problemele cu care se confruntă ceilalţi, sub motto-ul: ALEGE SĂ-ŢI PESE!

One World Romania 2010 va aduce în jur de 35 de documentare noi şi premiate, în 4 cinematografe: Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu şi Noul Cinematoraf al Regizorului Român (proiect cultural al Muzeului Ţăranului Român). Din dorinţa de a se axa pe chestiuni actuale, fiecare ediţie este împărţită în secţiuni ce abordează diverse teme precum: Au cerut socoteală, Cercuri vicioase, Gimnastica memoriei, Şcoala vieţii, Onorată (!?) instanţă.

One World Romania - Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului este organizat în fiecare an de Asociatia One World Romania.