One World Romania – OWR 16
31 martie - 9 aprilie 2023 București

CIVIL SOCIETY PITCH este un demers unic în regiunea est-europeană, care își propune să pună în contact cineaști dornici să expună prin intermediul artei o fațetă a situației sociale, economice sau politice a regiunii, și activiști preocupați de această realitate. Scopul programului este reunirea acestor experiențe și sensibilități diferite în vederea unor colaborări pe termen lung a profesioniștilor din România, Republica Moldova, Bulgaria și Ungaria.

Cea de-a 4 ediție a programului internațional cuprinde cinci etape și se va derula în perioada martie 2020 – martie 2021 după următorul calendar:

 1. atelier de pitching, matchmaking și accelerare (martie 2020)
 2. documentare și dezvoltare (aprilie-octombrie 2020)
 3. atelier de follow-up (noiembrie 2020)
 4. dezvoltare și producție (decembrie 2020-aprilie 2021)
 5. sesiune publică de pitching și premiul de dezvoltare (mai 2021)

La prima fază a programului au fost selectați să participe reprezentanți ai 9 ONG-uri și 18 cineaști din cele patru țări partenere. Ca urmare a atelierelor online și fizice organizate în iunie și iulie 2020, aceștia au format echipe mixte de lucru (cineast + ONG), cu scopul de a documenta și dezvolta proiecte de film documentar pe parcursul mai multor luni cu sesiuni de mentorat asigurate de tutorii One World Romania.

În mai 2021 va avea loc sesiunea publică de pitching, la care vor participa echipele care au lucrat pe parcursul anului în jurul unui subiect de documentar. La final vom acorda un premiu de dezvoltare în valoare de 4000 de euro unuia dintre cineaști, pentru a facilita dezvoltarea proiectului de film documentar aprofundat în cadrul echipei.
Selecția participanților a fost realizată de echipa organizatorică din cele patru țări partenere, pe baza unui call public, în februarie 2020.

Participanți:
Cineaști

Ana Gurdiș

Sunt Ana Gurdiș, am 26 de ani și sunt din Chișinău. După 4 ani de muncă în jurnalism, mi-am dat seama că vreau să dezvolt reportajele mele în ceva mai mult, așa am ajuns studentă la regie la UNATC, București. Acum sunt anul 3, urmează să-mi susțin licența și filmul de absolvență, iar apoi îmi doresc să fac și un masterat în film documentar.

Ana Preda

Lucrez ca producător de televiziune de peste 25 de ani, iar în ultimii 3 ani am realizat cu predilecție documentare. Studiez și sunt în ultimul an de master în arta regiei de film documentar, la Universitatea Națională de Teatru și Film din București. În acest program am făcut deja și fac noi documentare, unele dintre ele fiind în diverse stadii de dezvoltare. În paralel, ca producător în cadrul Casei de Producție din TVR mă ocup de preluarea spectacolelor pentru televiziunea publică (“Cerere în căsătorie”- Cehov, spectacol al Teatrului de Artă București, “Magnolii și cianură” al Teatrului Coquette, “Păpușarul” de la Teatrul Evreiesc de Stat). Filmografie: 2019 “OLIMPIA”; 2018 "PE CALE" ; 2017 "Drumul lung spre cimitirul vesel" ; 2016 “Filipovenii și cazacii lui Nekrasov”.

Andrada Neacșu

Sunt editor și regizor de film documentar, urmând în prezent cursurile masterului de regie de film în cadrul Edinburgh College of Art. Anterior, am studiat în secția Multimedia: Sunet-Montaj a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale". Formarea mea ca editor mi-a dezvăluit pasiunea pentru filmul documentar. Îmi doresc să explorez diversele fațete ale Estului încercând un tip de reprezentare lipsit de stereotipuri. Interesul meu este de a înțelege ce a însemnat un mecanism opresiv ca cel din România pentru generațiile anterioare și, în cele din urmă, cum se reflecta ele în mine și in generația mea. În documentar mă atrag cel mai mult momentele în care explorarea trecutului ne revelă învătăminte despre noi inșine și despre societatea in care trăim.

Andrada Popan-Dorca

Andrada e o regizoare de film și UX designer din România. E interesată în primul rând de documentarul social; își alege subiectele din tematici variate, de la cimitire și dragostea pentru cinema, până la problemele comunității LGBTQ și îmbătrânire.

Andreea Udrea

Sunt o tânără regizoare din Buzău, România cu un interes activ pentru drepturile omului. Majoritatea scurtmetrajelor documentare pe care le-am realizat până în prezent au tratat diverse forme de inegalitate socială. Am documentat subiecte și lucrat ca regizor și editor în Slovenia, Franța și România. "Like the Mountain", scurtmetrajul documentar cu care am debutat în 2017, spune povestea lui Ahmad Shamieh, un refugiat sirian de vârstă mijlocie care locuiește în Ljubljana, unde este prins în birocrația locală. Momentan, pe lângă un job full-time în producție video în București, lucrez la dezvoltarea unor proiecte personale de film documentar și la distribuirea scurtmetrajelor mele recente.

Claudia Alexandru

Absolventă a departamentului de Cinematografie și Media din cadrul Facultății de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și licențiată în filmologie. Își aprofundează cunoștințele în domeniu în cadrul unei mobilități de studiu Erasmus timp de 5 luni în cadrul Universității Adam Mickiewicz din Poznan, Polonia. Lucrarea de diplomă “Wenders și Camus. Absurdul unei trilogii pe drumuri.” reflectă un interes personal mereu prezent pentru interpretarea cinematografiei în primul rând ca mediu artistic similar unei școli de gândire.
Realizează ca regizor scurtmetrajul documentar experimental de tip jurnal Hellen. Filmări de arhivă din copilărie precum și de pe parcursul primilor 2 ani de facultate în Cluj-Napoca compun un exercițiu vizual de contemplare a unor întrebări existențiale, o introspecție puternic mediată de experiența personală. Participă în august 2019 ca editor în cadrul workshopului internațional de film documentar Aristoteles (AW). Momentan colaborează cu membrii unei asociații neguvernamentale la dezvoltarea unui proiect ce vizează dorința de mai multă vizibilitate acordată comunității tinerilor cu dizabilități fizice și/sau asociate din România și a familiilor acestora.

Claudiu Cobilanschi

Activează în scena de artă contemporană situat la granița din ce în ce mai neclară dintre artă și media. Folosește, ca jurnalist, diferitele medii de expresie pe care arta i le pune la dispoziție în analizarea temelor socio-politice iar ca artist observă și fructifică rezultatul acestora. Uzează de unelte și subiecte precum stereotipurile de gândire, mass-media și ego-casting, imigrare, sărăcie și precaritate - figurându-le prin tehnici specifice artei contemporane precum video, fotografia și performance-ul, instalatie si sculptură, cinematici super8, guerilla - publishing și poster bombing, etc.

Cristina Jacot

S-a născut în 1999 în Chișinău, Republica Moldova. S-a implicat în diverse proiecte cu profil ecologic și social ale organizației EcoVisio, în cadrul căreia a fondat un Adăpost de cai. În 2019 a început să se implice activ în comunitatea de film, participând la atelierul de film documentar cu impact social ”Exploration Lab” - MOLDOX, la cursurile organizate de Asociația Oberliht și școala de film MADS, și a participat la Festivalul Internațional de Film ”Queer Voices”.

Elma Neykova

Regizoarea bulgară/greacă Elma Neykova a absolvit Universitatea din Kent cu o diplomă de studii de film. De asemenea, a absolvit Universitatea din Sofia „St. Kliment Ohridski ”, cu master în producție și industrii creative. Primul său scurt documentar „Moustafa Imamul din Lesvos” observă datoria dificilă pe care Moustafa Dawa și-a asumat-o în insula Lesvos - îngropările musulmane ale refugiaților care traversează marea. Al doilea film al său „Marry me in Delhi” tratează conceptul căsătoriei aranjate în India și ritualurile sale, povestită prin experiența tinerei mirese. În timp a lucrat ca regizor, a fost ocupată și cu organizarea de evenimente (Festivalul de Film Kabir din Belgrad) și scrierea (revista Urban Wilderness). Aspirația ei principală este de a explora stigma culturală, atmosfera și esența diferitelor persoane, societăți și locuri prin lentila camerei, ca formă de expresie artistică. Conceptul pe care îl servește este marcat sub termenul de „cinematograf transnațional”, care se ocupă de audiența locală, dar care ajunge mult mai departe. Cel mai recent proiect documentar al său înfățișează „misterele” munților Rodopi, în special cultura Pomak și particularitățile sale.

Emanuela Iorga

Sunt născută în 1982 la Chișinău. Am terminat Litere la București și Regie Film la Chișinău. Am prins drag de filmul documentar în perioada studiilor și ulterior, ca insider al unui festival internațional de film documentar. Ca și creator de audiovizual, o perioada îndelungată am realizat spoturi sociale și publicitare pe de-o parte și scurt-metraje introspective pe de alta. Pe parcurs, m-am implicat și în producția de film documentar în calitate de regizor și asistent. Ce apreciez mai mult în filmul documentar este autenticitatea subiectului, precum și sinceritatea și etica autorilor.

Eugeniu Bocancea

Născut în Chișinău, Republica Moldova. Obține licența în Drept, specializarea Drepturile Omului. În timpul anilor de studii se implică la realizarea mai multor filme documentare. Din 2010 studiază Regie de Film la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC).

Irina Thiery

Este regizor de documentare și blogger. Irina a studiat în Statele Unite jurnalism TV și TV/Film production și și-a început cariera ca producător de videouri de corporație în Boston, MA. Printre clienții ei s-au numărat și Harvard Business School, Harvard Law School, Boston Stock Exchange, Fidelity Investment. În 2007 a realizat primul ei documentar TV, “Din State”, format din 6 episoade despre ce înseamnă să fii emigrant în Statele Unite înainte și după revoluția de la 1989. În 2008 a realizat documentarele “Suntem Aici” și “A fost odată, America” După ce a trăit visul american, s-a întors în România, unde a început să activeze pentru drepturile părinților la informare corectă, fondând asociația Lion Mentor Association. În cadrul asociației, a realizat primele documentare românești despre naștere, alăptare și alimentația bebelușilor, precum și numeroase reportaje pe diverse teme legate de parenthood.

Kalojan Nikolov

Este licențiat în „Editare de film și TV” la Academia Națională de Teatru și Artele Filmului (Sofia, Bulgaria), iar în 2016 își deschide propria companie de producție - Rubecula ltd. Lucrează în principal la documentare ca editor, producător sau regizor. Mai târziu, își termină masterul „Producția de Arte ale Ecranului” cercetând noile tehnologii media, cu accent principal pe realitatea virtuală și experiențele interactive. Acest lucru îl conduce la proiectul „Conglomerat”, unde Rubecula produce experiențe de realitate virtuală pentru proiectul BGatPQ19. Compania este în proces de producere a primului documentar despre viața sălbatică finanțat de Centrul Național de Film (Bulgaria).

Orsolya Vida

S-a născut în Békéscsaba, Ungaria, în 1989. Locuiește la Budapesta, unde a studiat teoria și istoria filmului la Universitatea Eötvös Lóránd, apoi a absolvit Masterul la Universitatea Metropolitană ca scriitor-dramaturg. A început ca dramaturg, primul său scurtmetraj a fost Wartburg, apoi și-a scris primul scenariu pentru filmul de diplomă: Sightseeing. Ultimul ei scurtmetraj, Șoferul autobuzului, a avut premiera anul trecut. În prezent lucrează la o serie web, dezvoltă povestea și scenariul și lucrează și la două documentare care se află și în faza de dezvoltare.

Paul Chirilă

S-a născut la 19 iunie 1984 în București. A absolvit UNATC, Facultatea de Film, cu specializare în Imagine de Film. În 2012 a filmat "Kurganoblast" ce a câștigat premiul pentru cel mai bun film documentar la Festivalul "Cinemaiubit" din București. În prezent este student la Masterul de Regie de Film Documentar, anul doi. A realizat în cadrul Facultății de Film un documentar de mediu-metraj. ''O Scrisoare din România'' este portretul unui reprezentant al pensionarilor, naționalist și activist pentru drepturile bucureștenilor. În 2020 a început montajul la proiectul Ditrău - un film direct-cinema, în stil de reportaj jurnalistic.

Petya Ivanova

Născută în 1985, în Bulgaria. Scriitoare, regizoare și producător a două scurtmetraje de ficțiune și un documentar prezentat. A lucrat ca cercetător și asistent regizor pentru proiecte documentare internaționale.

Radu Popovici

M-am născut în Repubilca Moldova, Tudora, în 1991. Am absolvit Facultatea de arte și Design, UVT, în 2015. După facultate, am lucrat la câteva proiecte în teatru, Am făcut asistență de scenografie pentru spectacolul Micul Prinț, Teatrul German de Stat și am creat conceptul video pentru spectacolul Dawn Way, Teatrul Regina Maria, Oradea. În ultimul timp, m-am axat pe animație. Proiecte de animație la care am participat: Diosa (Creepy Animation Night, Animest 2017), am animat personajul Manole pentru lungmetrajul L'Extraordinaire Voyage de Marona (studiul DSG animation + vfx, București), am regizat și animat videoclipul MTV is my friend pentru Sarmalele Reci.

Raluca Răcean Gorgos

Este regizoare de film din România. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică în București și și-a continuat dezvoltarea profesională participând la workshopuri aplicate de film și masterclass-uri internaționale de specialitate, dar și sudiind aprofundat domenii ca filosofia și psihologia. Este interesată în identificarea și dezbaterea problemelor sociale într-o societate patriarhală, prin intermediul limbajului cinematografic. Protofoliul ei cuprinde filme de ficțiune, de documentar și proiecte fotografice, iar filmele ei au fost selectate și premiate în festivaluri internaționale de prestigiu ca: IDFA Amsterdam, Festivalul Internațional de Film Jihlava, One World Romania, Festivalul Internațional de Film Kerala. Momentan își continuă dezvoltarea profesională în cercetare antropologică și vizuală ca masterandă la SNSPA, Studii Vizuale și Societate.

ONG-uri

Asociația „MOTIVATION” din Moldova (AMM)

Este o organizație nonguvernamentală, independentă, apolitică, constituită în octombrie 2000, cu misiunea de a îmbunătățire a calității vieții persoanelor cu dizabilități. Pe parcursul celor 17 ani de activitate, Asociația „MOTIVATION” din Moldova a implementat peste 40 de proiecte sociale, prin care am promovat incluziunea socială a persoanelor cu mobilitatea fizică redusă, iar prin acțiuni de sensibilizare am promovat atitudinea pozitivă a societății față de persoanele cu dizabilități din Republica Moldova. Începând cu ianuarie 2013 AMM a inițiat promovarea și pilotarea Programului Angajare Asistată. Până în prezent, peste 400 de persoane cu dizabilități au fost implicate în program, cel puțin 30 de tineri cu dizabilități au fost asistați să se înscrie la cursuri și au obținut o profesie. Timp de 7 ani prin intermediul programului Angajare Asistată am oferit suport în angajare pentru cel puțin 175 persoane cu dizabilități din Moldova, care au devenit independente financiar.

Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune (AIVI)

Este activă, în prezent, în București, Cluj și alte comunități cu care colaborăm. Principalele noastre direcții sunt comunicarea, jurnalismul comunitar (pozitiv), educația non-formală, dar și lupta anti discriminare, anti discurs instigator la ură și anti diferențe de gen. Am creat câteva programe și platforme pe care ne luptăm constant să le îmbunătățim, iar ultimii noștri „copii spirituali” sunt AIVImedia.hub (o platformă dedicată jurnalismului pozitiv, documentat și creat de tineri, în comunitățile lor) și Școala de comentatoare (un program bazat pe educație non-formală care încurajează tinerele femei să își încerce abilitățile creative în domeniul sportiv). O altă constantă identitară o reprezintă activitățile „cărticești”, cum le numim noi: organizăm cluburi de carte, precum cele două (bașca un schimb de cărți) din Cluj, dar și cel mai recent, Politicoteca, gândit ca parte dintr-un viitor opțional în licee pentru educație civică și teorie politică.

Asociația Promo-LEX

A fost înființată ca organizație de drepturi și advocacy pentru drepturile omului în 2002 de către un grup de avocați.
Asociația Promo-LEX este una dintre cele mai active și vizibile organizații pentru drepturile omului din Moldova. A obținut recunoaștere și premii publice, inclusiv premiul ONU pentru inițiativele sale de promovare și apărare a drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. A stabilit numeroase parteneriate naționale și internaționale și este membră a rețelelor importante și a coalițiilor naționale, regionale și internaționale.
Aproximativ 16.000 de persoane au beneficiat de serviciile oferite de Asociația Promo-LEX (asistență juridică, instruire etc.)

 • Misiune
  Asociația Promo-LEX este o organizație non-guvernamentală care își propune să dezvolte democrația în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, prin promovarea și apărarea drepturilor omului, monitorizarea proceselor democratice și consolidarea societății civile.

Asociația Promo-LEX funcționează pe baza a două programe:
• Programul pentru drepturile omului;
• Programul de monitorizare a proceselor democratice.

Programul pentru drepturile omului:
Obiectivul general al Programului pentru drepturile omului este promovarea și implementarea standardelor internaționale în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova. În cadrul acestui program, Asociația Promo-LEX monitorizează și apără drepturile omului și implementează inițiative de advocacy.
Metode de lucru în cadrul Programulu: asistență juridică gratuită în domeniile prioritare ale Asociației; litigare strategică în instanțele naționale şi internaționale; monitorizare şi raportare; elaborare de studii şi rapoarte tematice; analiza proiectelor de legi și actelor normative în domeniul drepturilor omului; activități de instruire în domeniul drepturilor omului pentru diferite categorii de beneficiari; campanii de informare şi sensibilizare a opiniei publice, alte activități.

Programul de monitorizare a proceselor democratice:
Scopul general al Programului este de a contribui la îmbunătățirea calității şi sporirea încrederii cetățenilor în procesele democratice din Republica Moldova. În cadrul acestui Program, Promo-LEX observă și monitorizează procesele electorale, reformele sectoriale, precum și procesele decizionale pe domeniile prioritare ale Asociației.
Experiența de monitorizare a Asociației Promo-LEX include metode precum observarea pe termen lung; observarea în ziua alegerilor, inclusiv numărarea rapidă a voturilor, numărarea paralelă a voturilor, raportarea prin SMS și observarea prin intermediul echipelor mobile; monitorizarea ședințelor de judecată; monitorizarea activității instituțiilor publice; și monitorizarea reformelor democratice.

Climb Again

De cinci ani, organizația Climb Again schimbă fundamental viața copiilor și a tinerilor cu nevoi speciale – peste 600 de copii trec în fiecare an pragul Centrului pentru a câștiga lupta pentru o viață independentă și pentru creșterea încrederii. Escalada este unul dintre sporturile care generează cel mai ușor starea de flow - să trăiești în prezent și să te concentrezi 100% pe ceea ce faci. Pentru copiii cu dizabilități, este un moment de detașare de toate problemele și de depășire a temerilor, inclusiv frica de judecată și percepția celorlalți. Cu ocazia deschiderii primului centru de terapie prin escaladă din Europa, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă pentru copii și tineri cu nevoi speciale (vizuale, auditive, neuromotorii, din spectrul autist).
Tot aici coordonăm și antrenăm Lotul Național de Paraclimbing, care a obținut medalii la concursurile internaționale și a adus escalada și performanțele Lotului pe agenda publică.
Cu tinerii cu deficiențe de vedere, descoperim că cei apropiați – familie, prieteni, comunitatea extinsă - le-au spus întotdeauna: „nu poți”. Aceste bariere rămân înrădăcinate și ei cresc cu convingerea că vor fi dependenți toată viața de cei de lângă ei, aspect pe care noi, cei de la Climb Again credem cu tărie că trebuie schimbat.

Motto-ul nostru este “overcome the impossible” – depășește-ți limitele și schimbă acel ”nu poți” în încrederea că poți avea o viață normală și independentă.

Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată în anul 2014 și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă.

Coaliția Națională „Viața fără violență în Familie”

Este o rețea din 21 de organizații non-guvernamentale și instituții publice din Republica Moldova, reunite pentru a promova drepturile femeilor și copiilor, victime ale violenței în familie și pentru a reduce violența în familie și societate. Misiunea Coaliţiei este de a promova respectarea drepturilor omului ale victimelor violenței în familie, de a contribui la eliminarea violenței împotriva femeilor și copiilor la nivel personal și în societate, pentru a crea o societate fără violență.

Comunitatea și Centrul Cultural Auróra

Este o întreprindere socială care a fost deschisă în 2014 în al 8-lea district din Budapesta pentru a conecta programe culturale, organizații civile și activiste, lucrări de construcție comunitară și distracție într-o comunitate deschisă. Auróra se angajează să formeze o bază stabilă, în care indivizi, grupuri, organizații non-profit s-ar putea întâlni, să își împărtășească ideile și să colaboreze între ei la inițiative noi.

Fundația Terre des hommes

Protejează drepturile copiilor în România de mai bine de 25 de ani. Prin proiectele noastre strategice, consolidăm sistemul de protecție a copilului și îmbunătățim oportunitățile pentru copiii defavorizați și familiile lor. Suntem specializați în servicii integrate comunitare, participarea copiilor și tinerilor, incluziunea socială și sprijin psihosocial. Principalele noastre zone de intervenție sunt Protecția copilului, Copiii și tinerii afectați de migrație și Accesul la Justiție, iar în fiecare an mii de copii beneficiază de programele noastre. În 2019, de exemplu, peste 16.000 de copii au beneficiat de acestea, în timp ce 1.000 de profesioniști au fost instruiți.
Terre des hommes întreprinde un set coerent de acțiuni pentru a proteja copiii împotriva abuzurilor, neglijării și exploatării. Mobilizăm comunitățile pentru a preveni situațiile de risc și formăm lucrătorii sociali, profesorii și alți profesioniști pentru a proteja mai bine copiii. Construirea rezistenței copiilor și tinerilor și asigurarea participării lor la luarea deciziilor sunt elemente cheie ale activității noastre. Pentru a îmbunătăți viața copiilor defavorizați din România, investim în educație, sănătate și servicii sociale și infrastructură.
Terre des hommes pledează activ pentru un sistem eficient de justiție pentru minori, în care tinerii nu sunt lipsiți de libertate. Programul de justiție pentru tineri din România dezvoltă metodologii și instrumente specifice pentru profesioniștii care lucrează cu copii aflați în conflict cu legea. Scopul este de a dezvolta practici prietenoase pentru copii și de a le oferi programe cu accent pe sănătatea mintală îmbunătățită și rezistența. Creștem conștientizarea pentru a preveni și combate concepțiile greșite ale publicului despre tineri și copii aflați în conflict cu legea.

Identity.Education

Este singura organizație neguvernamentală din Timișoara care promovează drepturile comunității LGBTQI+. Identity.Education s-a născut în 2018 din necesitatea reprezentării formale a comunității LGBTQI+, precum și din dorința de a lucra cu alte organizații cu o misiune similară de promovare a drepturilor omului prin activități culturale. Viziunea noastră este incluziunea și recunoașterea comunității LGBTQI+ că parte integranta și activa a unei comunității sănătoase și diverse a orașului.

Karin Dom

La 23 de ani de la înființare, Karin Dom este o organizație cu rol principal în furnizarea de servicii profesionale copiilor cu nevoi speciale și familiilor lor. De-a lungul anilor, Karin Dom se dezvoltă și crește ca centru terapeutic pentru copiii cu nevoi speciale, care angajează specialiști cu înaltă calificare: fizioterapeuți, reabilitatori, kinetoterapeuți, psihologi, profesori speciali, asistenți sociali.

Principalele activități sunt realizate de:

 • Centrul de furnizare a serviciilor pentru copiii cu nevoi speciale și familiile acestora (pentru copiii cu vârsta între 3-8),
 • Centrul de intervenție timpurie (pentru copiii cu vârste între 0-3) și de către un
 • Centrul de resurse și instruire (instruire calificată pentru organizații și profesioniști).

Karin Dom sprijină anual peste 300 de copii și familii și antrenează peste 1200 de specialiști.
În prezent, lucrăm la proiectul pentru un nou centru terapeutic care va fi construit și înființat în următorii 3 ani.

Tutorii atelierului din iunie-iulie 2020 au fost:

ALEXANDRU SOLOMON este Președintele Asociației One World Romania și a fost directorul festivalului cu același nume până în 2018. Alexandru este unul dintre cei mai activi și premiați documentariști români, regizând și producând documentare din anul 1993. Printre documentarele regizate se numără „Marele jaf comunist” (2004), „Război pe calea undelor” (2007), „Kapitalism – Rețeta noastră secretă” (2010) și „Ouăle lui Tarzan” (2017). În 2017, a publicat volumul „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”. Predă la UNArte, departamentul Fotografie și Imagine Dinamică.

MONICA LĂZUREAN-GORGAN este producatoare și regizoare. Ea a produs sau co-produs mai multe lung metraje de documentar sau de fictiune care au fost premiate la Berlinale, Sundance, Locarno etc. ( "Acasă, My Home", "Chuck Norris vs Comunism", "Doar o rasuflare", "Timebox", 'Colivia", "Dacii liberi", etc).
"Doar o răsuflare" documentarul regizat de Monica a fost premiat la Sarajevo IFF 2016 cu Premiul pentru cel mai bun film documentar, a primit premiul GOPO in anul 2017; Premiul pentru cel mai bun film documentar la SEE Festivalul International de Film de la Vienna, Austria, 2017; Premiul pentru cel mai bun film documentar romanesc la ASTRA, 2016; online a putut fi vazut pe Mubi si Amazon.
Recent, documentarul produs de Monica "Acasă", in regia lui Radu Ciorniciuc a fost premiat la Sundance cu Premiul pentru cea mai buna imagine, la Krakow IFF cu Premiul pentru cel mai bun film, la Dok Fest Munich cu Premiul pentru cel mai bun film si la Tesalonikki cu Premiul Juriului 2020. Tot în 2020 Monica a avut premiera internationala cu filmul "Lemn" / "Wood" in cadrul Festivalului de film HotDocs si CPH:Dox.

MONA NICOARĂ - a început să lucreze în cinema în 1997 ca producător asociat al documentarului „Children Underground”, care în 2001 a primit un premiu special la festivalul Sundance și apoi a fost nominalizat la Oscar. Debutul ei regizoral, „Școala noastră”, a avut premiera în 2011 la festivalul Tribeca din New York, a mers apoi la peste 60 de festivaluri din întreaga lume, a câștigat marele premiu al juriului la AFI SilverDocs și a fost nominalizat la Silver Eye Awards pentru cel mai bun documentar est-european și la Premiile Gopo pentru cel mai bun documentar românesc. Ultimul ei film, „Distanța dintre mine și mine”, a primit premiul publicului la Les Films de Cannes à Bucarest 2018 și a rulat în cinematografele din România peste 18 săptămâni. De asemenea, a predat scris și film la Columbia, Cooper Union, New York University și Rutgers.

PREMIILE CIVIL SOCIETY PITCH – EDIȚIILE ANTERIOARE:

La cele trei edițiii anterioare au participat 51 de cineaști și 36 de ONG-uri iar cele 3 premii Civil Society Pitch le-au revenit următoarelor echipe: regizoarea Iulia Stoian, Centrul FILIA și Funky Citizens, pentru filmul documentar INVIZIBILII (2016), regizoarea Eliza Zdru și Asociația Teach for Romania, pentru filmul LEARNING TEACHING (2017), regizorul Laurențiu Garofeanu și Centrul pentru Resurse Juridice pentru filmul documentar LOST AND FOUND (2019).


Contact: Tudorița Șoldănescu / atelier@oneworld.ro

Civil Society Pitch este inițiat și coordonat de Asociația One World Romania, iar partenerii programului sunt Balkan Documentary Center - Bulgaria, Festivalul Internațional de Film Documentar de Drepturile Omului VERZIO din Budapesta - Ungaria, și Asociația Obștească MOLDOX - Republica Moldova.

Programul este parte a unui proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.